Uncategorized

Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ), με πρωτοβουλία αρκετών μελών του αναλαμβάνει αφιλοκερδώς σε πρώτο στάδιο ορισμένες δράσεις, κάτω από τη γενικότερη συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αποκατάσταση του δασικού και αγροτικού περιβάλλοντος της Β. Ευβοίας, μετά τις πρόσφατες καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, που παρατίθενται στη συνέχεια:

  • «Υιοθεσία» δασικής περιοχής στη Β. Εύβοια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Τμήμα ΔΕΞΥΣ μπορεί να συμβάλει στον συντονισμό δράσεων αποκατάστασης (καθαρισμοί, υλοτομίες κ.λπ.) στις περιοχές αυτές, μετά από κατάλληλη μελέτη. Επιπλέον, η έκταση αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από πρότυπη διαχείριση και για τη διεξαγωγή έρευνας, πειραμάτων και την εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών, αλλά και δράσεων ενημέρωσης κλπ. Η «υιοθεσία» της περιοχής μπορεί πιθανόν να υλοποιηθεί και με τη συμμετοχή και συνεργασία άλλων Ιδρυμάτων, φορέων, οργανισμών κ.λπ., με τους οποίους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.
  • Το Τμήμα ΔΕΞΥΣ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ξύλου Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας, μπορεί επίσης να έχει έναν συντονιστικό ρόλο σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης προσφορών βιομηχανιών ξύλου & επίπλου που επιθυμούν ήδη να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Σύνταξη μελέτης αξιοποίησης των καμένων κορμών για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αξιοποίηση αυτών από τις ελληνικές βιομηχανίες ξύλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων ξύλου, καθώς τα δέντρα έχουν μεν νεκρωθεί από τη φωτιά αλλά έχουν καεί μόνο επιφανειακά. Φυσικά, ένα μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κλαδοπλεγμάτων και ξύλινων φραγμάτων για τα αντιπλημμυρικά έργα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  • Σύνταξη μελέτης ανασύστασης της εκτατικής κτηνοτροφίας (απογραφή της παρούσας κατάστασης, βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος επανασχεδιασμός της βόσκησης, ανασύσταση λιβαδιών, εξεύρεση εκτάσεων για βόσκηση π.χ. με τη δημιουργία δημοτικών ξηρικών βοσκόμενων λειμώνων κ.λπ.). Αντίστοιχες μελέτες μπορούν να γίνουν για τη ρητινοπαραγωγή και τη μελισσοκομία σε συνεργασία και με άλλα Τμήματα του Π.Θ.
  • Σύνταξη μελέτης δημιουργίας αγροδασικών συστημάτων (δασογεωργικών, δασολιβαδικών, αγροδασολιβαδικών) για την πολυλειτουργική διαχείριση και αξιοποίηση του αγροτικού και δασικού χώρου.
  • Παροχή τεχνογνωσίας παραγωγής κατάλληλου φυτευτικού υλικού για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων (συλλογή σπόρων από δένδρα της περιοχής /προχειρισμοί σπόρων για την παραγωγή μεταφυτευτού υλικού/ προχειρισμοί φυταρίων για αύξηση της μεταφυτευτικής επιτυχίας.  Οικοσυστημικές προσεγγίσεις αποκατάστασης των περιοχών.
  • Πρόταση προγραμματισμού διεξαγωγής εθνικών και διεθνών Συνεδρίων στη Β. Εύβοια από οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα του ΠΘ, αλλά και σε συνεργασία με άλλα Τμήματα/ Πανεπιστήμια/ Ερευνητικά Κέντρα/ άλλους φορείς, ώστε μέσω του συνεδριακού τουρισμού να τονωθεί η τοπική οικονομία.
  • Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους, κάτω από την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και συγκέντρωση χρηματικού ποσού από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητών και αποφοίτων σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί από το Π.Θ. για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας και συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό (θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους Δήμους της Β. Ευβοίας).
  • Στα πλαίσια του υπογεγραμμένου από το 2019 μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνεται η ενεργοποίηση δράσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, τοπικής ανάπτυξης κ.λπ.

Είμαστε στη διάθεσή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ώστε να υλοποιήσουμε αφιλοκερδώς τις παραπάνω δράσεις μας, αλλά να συμβάλλουμε και σε άλλες με συναδέλφους άλλων Τμημάτων του Παν/μίου Θεσσαλίας, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην αποκατάσταση των καταστροφών της Β. Ευβοίας και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

13.8.2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

elGreek